Джо Байдън, Владимир Путин, среща, САЩ, РУСИЯ

Без задължителна ваксинация в САЩ, но Байдън предупреди неваксинираните: Имате основания да се тревожите

Американският президент Джо Байдън обяви, че ще бъдат разкрити повече федерални центрове за ваксинация и извършване на тестове, за да се справи страната с умножаващите се случаи на COVID-19 поради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

В реч президентът каза също, че от януари на американците ще бъдат предоставени 500 милиона бързи теста за COVID, които те ще могат да си правят у дома.

Байдън успокои хората, които са се ваксинирали, че ще могат да прекарат празниците заедно с близките си въпреки настъпващия в страната нов вариант на вируса, допълва БТА.

„Това не е март 2020 г. Двеста милиона души са напълно ваксинирани, подготвени сме, знаем повече“, заяви президентът.

Същевременно той предупреди неваксинираните, че „имат основателна причина да се тревожат“. Говорейки за опасностите, на които е изложен всеки четвърти пълнолетен американец, тъй като не е напълно ваксиниран, Байдън отбеляза, че има значително по-голям риск тези хора да стигнат до болница и дори да умрат“.

Той подчерта, че бившият президент Доналд Тръмп също си е поставил подсилваща доза ваксина и допълни: „Това може би е едно от малкото неща, за които той и аз сме съгласни“.

Изложените мерки включват разкриването от тази седмица на нови временни ваксинационни клиники, ръководени от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), и на федерални центрове за извършване на тестове, в това число на популярни места в град Ню Йорк.

Байдън съобщи също, че около 1000 военни лекари, медицински сестри и друг медицински персонал ще бъдат изпратени на помощ на претоварените с пациенти с COVID болници в някои райони.

Подходът на президента за справяне с пандемията беше критикуван, че се фокусира върху ваксините за сметка на тестовете и маските, а също за това, че подценява влиянието на движението против ваксините в САЩ.

В речта си Байдън заяви, че американците имат патриотичен дълг да се ваксинират и порица „неморалното поведение“ на някои управляващи социални медии компании и телевизионни мрежи, които печелят, като позволяват „разпространяването на лъжи и дезинформация, способни да убият собствените им клиенти“.

Не всички от новите федерални мерки ще започнат да действат до Коледа, което ще накара много американци да се мъчат да си набавят тестове преди планирано пътуване и събиране с близките за празниците или да променят плановете си.

Вариантът Омикрон се появи миналия месец и вече се установява в 73 процента от случаите на коронавирус в САЩ. Според Световната здравна организация при него броят на заразените се удвоява на 1,5 до 3 дни. Все още не е известно дали той причинява по-тежко протичане на заболяването от варианта Делта.

Източник: БТА

- реклама -