Без трансмазнини в храните, които търговците ни оферират. За това упорства Световната здравна организация, съобщи NOVA.
Трансмазнините се употребяват при производството на пакетирани и бързи храни, както и в доста тестени произведения и сладкиши. Според специалистите обаче към 5 милиарда консуматори по света са в риск от нездравословното влияние на рисковите съставки.
Макар и невидими за нас потребителите – трансмазнините се съдържат в огромна част от храните, които всеки ден ни изкушават от рафтовете в магазините. Има ги в чипсове, в бисквитите, в кроасани, във вафли, в торти, в бързите храни – като обичаните бургери и пържени картофки, както и в огромна част от тестените произведения.
Производителите ги използват, така като имат по-дълъг период на валидност и са по-евтини от натуралните мазнини. Според данните на СЗО обаче: трансмазнините предизвикват сърдечни болести, водещи до 500 хиляди смъртни случая годишно.