Без свиждания в болниците в Пловдивско, увеличават COVID-леглата

Плановият прием в болниците в Пловдив и областта няма да се спира, но свижданията ще бъдат забранени. Това стана ясно след среща с шефовете на болници.

Според Медицинския щаб не се налага преустановяването на плановия прием, защото лечебните заведения в областта са 20 и към момента могат да понесат натоварването. Освен това повечето болници са с два входа и по този начин се избягва смесване на потоците. Като положителна тенденция, която ограничава разпространението на коронавирус в болниците, от Медицинския щаб отчитат правенето на бързи антигенни тестове още при приема на пациенти.

Заради увеличаващата се бройка на заразени с COVID-19 обаче от понеделник ще се увеличи броят на леглата за лечение на коронавирус. Те се връщат на старите нива от ноември – 1159 за терапевтично лечение и 103 за интензивни случаи.

Връща се и заповедта за разпределение на пациентите по други болници, в случай, че дадено здравно заведение е със запълнен капацитет.

Музиката в заведенията ще бъде намалена на фонова до 85 децибела. Целта е да бъдат ограничени „дневните партита“ до 23:00 часа.

- реклама -