Рио де Жанейро

Без руските лекоатлети на Олимпиадата в Рио

Руските лекоатлети окончателно отпаднаха от олимпийските игри в Рио 2016. Причината е независимия допингов доклад, от който стана ясно, че лаборатория в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на местните атлети.

Русия е прикривала свои спортисти с допинг

Днес Спортният арбитражен съд в Лозана е отхвърлил искането на Русия за отмяна на отстраняването й от членството в Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ), съобщи АФП.

Това на практика сложи край на надеждите 67 руски атлети да участват в предстоящите Олимпийски игри в Рио.

„Съдът потвърди законността на решението на лекотатлетическата федерация, че атлети, чиято национална федерация е отстранена от ИААФ, нямат право да участват в състезания под егидата на Международната федерация”, се пише в съобщението.

Русия: Решението е политическо

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко определи като „субективно и до известна степен политическо” решението на Спортния арбитражен съд.

Мутко, заяви, че това е разочарование за атлетите, които се подготвят за Олимпиадата, и които нямат никаква връзка нито с допинг нито с каквито и да било обвинения или подозрения.

Путин: „Допинг-скандала“ e инструмент за геополитически натиск

ИААФ доволни от решението

От ИААФ приветстваха решението на Спортния арбитражен съд в Лозана за запазване на забраната на руските атлети за участие в международни състезания, съобщи АФП.

Според ИААФ решението на КАС е в полза на това всички атлети да са с равни права.

„Решението на КАС възнагради правото на ИААФ да отстоява правилата си, за да опази чистотата на спорта, честните атлетите, както и да подкрепи почтеността и морала на състезанията“, се казва в изявление на ИААФ.

Допинг скандалът

През ноември миналата година, по препоръка на WADA, световната атлетическа централа наказа Русия за неопределено време със спиране от участие на местните атлети на международни състезания. До това решение се стигна, след огромния допинг скандал, при който, по информация на независима комисия към WADA стана ясно, че лабораторията в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на руски атлети.

- реклама -