Без примирие в Газа: САЩ наложи вето в Съвета за сигурност на ООН

Без примирие в Газа: САЩ наложи вето в Съвета за сигурност на ООН.

Късно снощи  в Ню Йорк – провал на опита да бъде наложено примирие в Газа. Съединените щати блокираха гласуването на резолюция с такъв текст в Съвета за сигурност на ООН.

В подкрепа на документа гласуваха 13 от 15-те страни в Съвета. Вашингтон наложи вето с обяснението, че приемането на резолюцията ще попречи на мира в дългосрочен план.

„Хамас“ остро осъжда ветото на САЩ върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, заяви високопоставен представител на палестинската ислямистка групировка, цитиран от Ройтерс.

Представителят на „Хамас“ определи стъпката на Вашингтон като „неетична и нехуманна“.

Възпрепятстването от страна на САЩ на приемането на резолюция за прекратяване на огъня представлява пряко съучастие заедно с окупатора в убийството на палестинци и извършаването на още масови убийства и етническо прочистване, каза представителят на политическото бюро на „Хамас“ Езат ар Решик, цитиран от БТА.

Министерство на здравеопазването на „Хамас“ обяви днес, че от началото на войната на 7

октомври досега израелските бомбардировки в ивицата Газа са довели до смъртта на 17 487

души, като 70 процента от тях са жени и деца, както и младежи под 18 години, сътобщава БТА.

Министерството съобщава и за десетки хиляди ранени, много от които не могат да бъдат лекувани поради липса на средства, болничен персонал и място в препълнените болници. „Всеки ден губим десетки ранени поради липса на грижи“, заявява говорителят  на министерството Ашраф ал Кидрех.

Днес „Хамас“ също така съобщи, че Израел е бомбардирал средновековната джамия Омари в Газа, което е причинило тежки разрушения на сградата и определи случилото се като „отвратително, варварско престъпление“, предаде Ройтерс.

- реклама -