Без представители на ЕС и САЩ на инаугурацията на Путин

Без представители на ЕС и САЩ ще премине инаугурацията на Путин. Днес руският президент встъпва официално в длъжност на новия си, пети мандат. Церемонията започва по обяд в столицата на Русия – Москва. Тя бе бойкотирана от редица посланици на държави от ЕС, в това число и България.

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин няма да уважи церемонията по встъпване в длъжност

Посланик Кръстин е изтъкнал лични причини, за да не участва в церемонията на Путин, предава „24 часа“. Не е известно обаче той да има указания от правителството да пропусне церемонията.

Редица държави от ЕС решиха да забранят на посланиците си в Москва да участват в инагурацията на Путин. Като Германия дори прибра своя в Берлин за консултации, след като руски хакери бяха обвинени в атака срещу германски политици. Великобритания също реши да няма свой представител. Франция, Унгария и Словакия обаче пращат своите посланици на церемонията. Причината, която изтъкват е, че трябвало да оставят отворен канал за комуникация с Владимир Путин.

Путин, който е на 71 години, беше преизбран на поста на избори през март. Той е на власт от близо четвърт век.

През 2020 г. Путин промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата, което означава, че той може да остане на власт на теория до 2036 г., когато ще е на 84 години.

 

- реклама -