Без Митрофанова на първото заседание на парламента (Видео)

Мнозинството от политическите партии, представени в 48-ото Народно събрание, е подкрепило възражение на „Демократична България” руският посланик Елеонора Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас да не бъдат канени на първото заседание на новия парламент.

Това коментира Надежда Йорданова от ДБ.

„Получихме подкрепа от „Продължаваме Промяната”, ГЕРБ и ДПС. „Възраждане” и БСП възразиха срещу това решение. От „Български възход” по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция”, уточни бившият правосъден министър, след като излезе от срещата на партиите.

„Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението – че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Поканата на руския посланик Елеонора Митрофанова би политизирала излишно ситуацията, затова подкрепихме тази наша позиция.

Този път мнозинството застана зад нея. Има и позиция на държавите членки на ЕС и съобразявайки се с нея, администрацията ще отправи покани към посланиците от корпуса”, каза Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.

„Решението и позицията на ДПС са ясни, както винаги, а именно – посланикът на Руската федерация да не бъде канен”, обясниха от Движението.

„Има дипломатически правила, които трябва да се спазват. Да оставим институциите да ги спазват. Обществото има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници. Мисля, че е малко рано да влизаме в какъвто и да е било политически пиар”, е позицията на „Български възход”.

- реклама -