Без почивка: Желязков вика депутатите извънредно в понеделник и вторник (На живо)

Без почивка: Желязков вика депутатите извънредно в понеделник и вторник – за бюджета и данъчните закони. Председателят на парламента Росен Желязков предложи извънредно заседание на Народното събрание в понеделник и вторник, за да се разгледа първо държавният бюджет, а след това и данъчните закони, за

които няма доклади в комисията и не са разгледани.

Гласуването за отпадането на вече заложения бюджет обаче предизвика гневна реакция от соцлидерката Корнелия Нинова, която се обърна към Желязков и депутатите от мнозинството.

„Няма и 24 ч. – от тук ви предлагахме държавният бюджет да бъде отложен за след приемане на данъчните закони, защото това е политическата, икономическата, юридическата и законодателна логика.

Всички вкупом гласувахте против

и настоявахте бюджетът да се гледа като първа точка денс. Г-н Йордан Цонев дръпна една поучителна реч, че нищо не разбираме от тая работа, а днес се оказва, че сме били прави“, заяви тя.

„Вчера изпълнихте една поръчка на един човек, който каза „стани и кажи“, заяви Нинова и се ядоса на лекциите от Цонев колко са неграмотни и не знаели как се правел бюджет, а днес обратното. Не ви ли е неудобно, попита Нинова.

И даде ново предложение –

да им даде шанс в рамките на 24 ч да са последователни: „Пренаредете програмата за днес, бюджетът да е 4 точка, за да ви видя как ще гласувате и дали в рамките на 24 ч. ще запазите едно и също мнение по тази важна тема или ще продължите да си играете на тука има-тука няма“, настоя Нинова.

Министър Асен Василев не може

да присъства днес и утре, даде още един аргумент за предложението си Росен Желязков.

В отговор на Нинова Цонев заяви, че не можел да се засегне от хора, които не слушат и не разбират. На такива хора не може да се четат лекции, а и нямам желание, каза той.

„Второ четене на данъчните закони

ще е във вторник, а четирите, за които има доклади, ще гледаме днес, Къде е разликата между вчера и днес. Няма го министърът. Ако бе тук, щяхме да гледаме бюджета и утре да гледаме данъчните закони и във вторник другите данъчни закони, защото не може по-рано. Днес ще има бюджетна комисия“, отсече депутатът от ДПС.

Георги Свиленски от БСП се ядоса

и ги призова „да не си играме на „ние знаем къде е мин, а вие не“. „Да работим по програмата, която е гласувана. Ако го няма министърът, защо точката е в седмичната програма? След като го няма днес и утре, защо точката не отпадне от програмата, виждате ли колко нелепости ни предлагате?“, попита той мнозинството. И настоя точката да остане

в програмата за тази седмица.

Росен Желязков прие да подложи на гласуване искането на социалистите. „Ще постъпя неправилно – НС взе решение да се отложи точката и би било шизофренно“, призна обаче той. И отново настоя, че бюджетът ще е единствена точка в понеделник от 13 ч.

Цонев му направи бележка да не подлага

на гласуване неща, за които ясно съзнава, че не са правилни.

„Дано Свиленски като си играе с телефона и да слуша“, вметна той преди да обясни защо са променили плана за работа. Той бил вчера да се гледа бюджетът. „Дори имахме идея да удължим работното време до приключване на бюджета, за днес – данъчните закони. Вчера темата бе защо бюджет, преди данъчни закони.

Той е с една стъпка след тях – те са на второ.

Той ще е на второ след като от тях е минала седмица“, заяви Цонев. И добави, че вчера обаче дебатирали закони 7 часа и денят минал. „Искате ли да започнем без мининстъра – не искате. Не искаме прецедент да се гледа без министъра“, настоя Цонев. Не хвърляхме боб, че 7 ч. ще се занимаваме с ал. 8, обясни той.

Искането на БСП за оставането на

бюджета не мина, а отлагането на точката бе прието със 136 гласа за, 61 против и един въздържал се. Мнозинството вкаара в програмата и предложението на Делян Добрев за отлагане на дерогацията.

- реклама -