Без пари: Пострадалите от потопа в Краловско не получили и стотинка от даренията

Без пари: Пострадалите от потопа в Краловско не получили и стотинка от даренията. Пострадалите от наводненията в Карловско все още не са получили нищо от даренията, натрупани в общинската сметка. Това обяви пред БНР Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра

на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение.

Засегнати бяха стотици къщи, разрушена бе

инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.

„Основният проблем е, че само ни се обещават. Трябва постоянно да настояваме, да се обръщаме с апели към медиите. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия.

Ние трябва да плащаме за всяка

една услуга“, коментира Иванова.

Става ясно, че обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от жителите в наводнените райони. А детската градина, която сами са възстановили в Каравелово, ще бъде затворена и децата ще бъдат пренасочени към съседно село.

„Даренията все още не са разпределени,

а ние сме в изключително затруднено състояние. Общината не направи специална дарителска сметка, тя предостави своята. Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент. Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии.

Този експертен съвет не е обществен.

В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са много малко“, добави Ани Иванова.

И отбеляза, че детската градина в Каравелово е в близост до реката, но конструктивно не е много пострадала.

„Вече е изчистена. Необходимо е укрепване и козметични ремонти по сградата. Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие.

Няма окончателно становище относно

конструктивната й издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се ,че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет“, посочи още жената.

И в момента има сеч на дърва в близост до едно от поройните дерета, сигнализира тя и обясни, че жителите разполагат със снимки и координати.

- реклама -