Без отмяна на визите, Турция няма да съдейства за задържане на миграцията

Турция ще се откаже от какъвто и да е нов механизъм в борбата с миграционната криза, ако Евросъюзът не отмени визите за турски граждани. Това заяви пред журналисти турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик след преговори с външните министри на 28-те членки на ЕС в Братислава, предаде ТАСС.

Без визова либерализация Турция няма да участва в никакъв нов механизъм на ЕС,

посочи Челик, като добави, че и пълното изпълнение на споразумение за реадмисия с ЕС е невъзможно без отмяната на визите.

Според турския министър отношенията на Турция и Евросъюза не трябва да се ограничават в борбата с тероризма и незаконната миграция. Те трябва да се основават на по-положителен дневен ред. На срещата в Братислава се забеляза консенсус за засилване на сътрудничеството между Турция и Европейския съюз, изтъкна Омер Челик.

По рано през деня върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че

Турция се е съгласила да продължи да прилага споразумението с ЕС за мигрантите и че двете страни ще продължат да работят по въпроса за либерализирането на визите.

Също така в събота германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е съобщил, че неговият турски колега Мевлют Чавушоглу ще посети Страсбург следващата седмица, за да обсъди възможната роля на Европейския съвет при подготовката на съдебните разследвания след опита за преврат.

Щайнмайер освен това е подчертал, че Германия е застанала зад Турция след преврата и уважава турския народ, който се противопостави на опита за смяна на властта. Той е допълнил, че може би в германските изказвания е липсвала съпричастността, която от Анкара са очаквали.

- реклама -