сн. БГНЕС

Без напрежение и ексцесии на днешните протести – ОБНОВЕНА

Шести ден на протести. В столицата хората започнаха да се събират пред президентството в късния следобед, след което се преместиха пред Министерския съвет.

сн. БГНЕС

Минути преди 20 часа протестиращите тръгнаха на шествие из града и обиколиха сградите на институциите в центъра, като скандираха „оставка”, „Гешев е позор – оставка и затвор”, „Всеки ден ще е така до победата”, надуваха свирки, водени от ударите на барабан.

сн. БГНЕС

Основните искания на хората на площада остават същите – оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Това е първия протест след като по-рано днес прокуратурата оповести телефонни разговори на Васил Божков, в които той говори за финансиране на общественото недоволство и неговата организация.

сн. БГНЕС

От бул. „Дондуков” по ул. „Г.С. Раковски” протестното шествие мина покрай храм-паметника Свети Александър Невски, където кордон полиция и жандармерия отклони хората, за да не могат да стигнат до сградата на парламента. От там множеството заобиколи по ул. „Оборище” и блокира движението по бул. „Васил Левски” в района на Софийския университет, където спря и скандира „мутри вън” в продължение на няколко минути. Със завой по бул. „Цар Освободител” протестът се насочи към Народното събрание, където две линии полиция – първата с жълти жилетки „Антиконфликт”, а втората на екипирани представители на реда с каски и щитове.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Около 21 часа множеството се върна отново под прозорците на правителството, където продължи протеста на недоволните граждани.

сн. БГНЕС

Освен в столицата хората изразяват недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол.

сн. БГНЕС

Като човек, който протестира от 30 години, автентично, никога не сме имали гаранция, че това, което искаме ще се случи. И сега няма гаранция. Когато са на власт, те вярват, че това, което правят е правилно. Всеки човек се самозаблуждава. Може би накрая ще се събудят, когато видят колко хора смятат, че не е правилно“, заяви Аделина Банакиева, която е сред организаторите на протестите в София.

Тя призна, че в действителност има информация за платени протестиращи и провокатори, като сред тях са хора от агитки.

Според Банакиева те са поне 100 души и те са посочвани многократно на полицията. „Не знам кой им плаща, но те ни пречат ужасно. Ние основно пазим полиция и жандармерия от провокатори. Ако някой знае кой им плаща, моля, заловете ги“, призова жената.

сн. БГНЕС

По-рано днес СДВР призова протестиращите да не се поддават на провокациите на определени лица. От МВР поясниха, че имат данни, че тази вечер се очакват организирани ексцесии. Засега обаче обстановката изглежда под контрол.

- реклама -