Без камери и с ограничено медийно присъствие на делото срещу Тръмп

По време на делото срещу 45-ия американски президент Доналд Тръмп няма да бъдат допуснати телевизионни камери в съдебната зала, предава БТА.

Само петима фотографи ще могат да документират събитието, а репортерите няма да могат да внасят нищо друго в залата освен лаптопи, постанови късно снощи съдията от щатския върховен съд Хуан Мърчан.

„Никога в историята на САЩ на настоящ или бивш президент не са били повдигани обвинения в престъпление. Призоваването в съда на г-н Тръмп предизвика небивал обществен и медиен интерес“, каза той в постановлението.

Новинарски компании, в това число „Ню Йорк дейли нюз“, поискаха на медиите да се даде пълен достъп за отразяване на процеса, но от канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън не излязоха със становище по въпроса, отбелязва агенцията.

Адвокатите на Тръмп обаче поискаха от съдията да отхвърли иска на медиите, като се обосноваха, че присъствието им в съда „ще превърне делото в цирк …, ще породи опасения за сигурността и ще бъде в разрез с презумпцията за невинност на Тръмп“.

Защитата на 45-ия президент на САЩ смята, че „засиленото присъствие на медиите неизбежно ще му навреди“.

За съжаление, макар да са искрени и безспорно важни, интересите на новинарските компании трябва да се преценяват в сравнение с други интереси, каза съдия Мърчан относно постановлението.

- реклама -