Македония име спор Гърция

Без изгледи за скорошно решаване на спора за името на Македония

Скопие: Решението на спора за името все още е далече

Въпреки че отношенията между Гърция и Македония са се подобрили, решението на спора за името все още е далече. Това заяви македонският министър на външните работи Никола Попоски след среща със своя гръцки колега Никос Кодзияс в Ню Йорк.

Той посочи, че въпреки напредъка, който е бил постигнат между двете държави съществува един въпрос, по който има коренно различни възгледи. Въпреки това за отношенията между двете страни би било по-добре да се постави фокус върху темите, които ги обединяват.

Това не е период, в който ние можем да решим дългогодишния тежък въпрос в нашите двустранни отношения, но определено е период, в който можем да затвърдим образа на две държави, които имат нормално сътрудничество и които искат да създадат позитивен климат в региона“, посочи министърът.

Движение на хора в ЕС

Той също така заяви, че е разговарял с върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, както и с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Пред тях е изразил притеснението си за обсъжданията да се въведе парична такса и предварително съобщение за пътуване в ЕС на граждани от държави, които имат безвизов режим. Според Попоски такова решение би навредило на правата за свободно движение в съюза.

Имахме сериозни разговори с представителите на ЕК и с комисаря Хан и със заместник-председателката Могерини около последиците и вижданията от наша страна, от балканските държави, които се кандидатират или са потенциални кандидати за членство в ЕС, че подобен развой би бил изключително негативен“, заяви той.

Македонският кандидат за генерален секретар на ООН

По отношение на избора на генерален секретар на ООН Попоски посочи, че все още е рано да се правят изводи за това кой би могъл да заеме мястото на Бан Ки Мун, но засега македонският кандидат Сърджан Керим е сред по-сериозните кандидати за поста.

- реклама -