Зоран Заев
БГНЕС

Без гласуване на конституционните промени завърши заседанието на парламента в Скопие

Без гласуване на предлаганите от управляващите в Македония конституционни промени завърши заседанието на парламента в Скопие в понеделник. Депутатите ще продължат работата си днес от 11 часа. Поправките са част от условията за промяна на името на страната и евроатлантическата й интеграция.

В началото на заседанието премиерът Зоран Заев отправи призив за помирение между власт и опозиция и посочи, че това е единственият начин за мир, стабилност и икономически просперитет на страната. Той свърза призива си със събитията от 27 април миналата година. Тогава противници на Социалдемократическия съюз на Македония нахлуха в парламента и се стигна до сблъсъци, при които пострада и самият Заев.

„Това е отличен момент да си простиме и да се помирим. Знам, че това има цена. Подготвен съм да платя политическата цена“, заяви македонският премиер.

Преди Заев думата имаше опозицията. Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ поиска точката за промяна на конституцията да бъде свалена от дневния ред заради липса на легитимност, но предложението му бе отхвърлено от депутатите. Междувременно през парламента се събраха протестиращи против конституционните промени и блокираха за кратко движението в района. Предложените от кабинета на Зоран Заев четири поправки са част от споразумението от Преспа с Гърция за бившата югорепублика. Договорът между Скопие и Атина предстои да мине и през гръцкия парламент.

- реклама -