винетки

Без електронни винетки засега, процедурата се обжалва

Обществената поръчка за електронни винетки е спряна, защото процедурата се обжалва. Това заяви пред БНТ инж. Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според Лазаров, процедурата се оспорва от неизвестна фирма – „Мархинженеринг“, която не се занимава с изпълнение на електронни системи за управление на пътен трафик.

Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система, обясни Лазаров.

С пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно по българските пътища, особено при преминаването на един граничен пункт от единия до другия край на България. За товарните автомобили това се осъществява за 10 евро – никъде в Европа няма преминаване на такава ниска цена, допълни той.

Бъдещата електронна винетка ще може да се купува в интернет, в пункт или по банков път. Тя ще важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок.

След като се въведе регистрационният номер на автомобила, той ще влиза в база данни и водачите ще се чувстват сигурни за купените винетки. Контролът ще става със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик, обясни председателят на АПИ.

- реклама -