Без Дунавско хоро на Нова година?

Без Дунавско хоро на Нова година? Край на спонтанните Дунавски хора – вече ще се следи за платени авторски права за традиционното за Нова година хоро, чиито композитор е Дико Илиев.

От „Музикаутор“ предупреждават, че всеки, който пуска мелодията без да се е съобразил със закона, може да бъде санкциониран. Забраната важи за ресторанти, дискотеки, хотели.

Със сигурност и тази Нова година

русенци ще я посрещнат на площада, хванати за ръце, под звуците на Дунавското хоро, защото от Общината са се погрижили да уредят плащането на авторските права.

В много от заведенията обаче правото северняшко хоро няма да звучи. Диджеите са изненадани от забраната на „Музикаутор“ и са готови да извадят от плейлистите си любимото хоро на българина, за да не бъдат глобени. А санкцията наистина е солена от 2 до 20 хиляди лева. Оказва се, че наследниците на Дико Илиев –

създателя на Дунавското хоро,

са защитили мелодията с авторски права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение трябва да е законово уредено.

Преди 85 години Дико Илиев създава Дунавското хоро, което чуеш ли го веднъж остава завинаги в съзнанието ти. Композира го, докато работи с оркестъра на 36-ти пехотен полк в Оряхово.

„Дунавското хоро не е фолклор, има си автор.

Заради това неговите права се пазят, разбира се от своя автор и от неговите наследници. Когато става дума за такова произведение, което е музикално правата са в рамките на 70 години. Така, че съвсем естествено, който ползва това произведение заплаща някаква част от него“, каза проф. д-р Николай Ненов – директор на РИМ-Русе.

Дунавското хоро обаче е символ на веселията в Новогодишната нощ на поколения българи и по традиция звучи след речта на президента,

химна на България и „Многая лета“.

Събира хората по площадите и е едно от най-лесните, защото броенето му е двутактово. Превърнало се е традиция по сватби и други големи тържества. Затова предупреждението на „Музикаутор“ да не се пуска на публични места без уредени права, притесни представителите на развлекателния бранш.

„Хората си го знаят и си го обичат. Да кажат колко трябва да се плати. Като трябва утре няма да го пускаме хорото. Това хоро е с много лошо качество. „Музикаутор“ като

искат авторски права да вземат

да направят един хубав реместър на хорото и да уведомяват предварително за тия неща. Контролът ще го пуснеш в 0 ч и 5 минути и кой ще дойде да погледне и ще ти каже дай да ти направя един акт. Странно ми е“, казва диджеят Йордан Йорданов.

Министерството на културата

отговаря за контрола дали Дунавското хоро звучи с валиден музикален лиценз или не, а проверки в новогодишната нощ не са изключени.

- реклама -