карантина

Без 14-дневна карантина ще се пътува между България, Гърция и Сърбия

От 1 юни гражданите на България, Гърция и Сърбия ще пътуват в трите държави без 14-дневна карантина. Това се договориха държавните ръководителите на трите държави на среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на премиера Бойко Борисов.

Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан договориха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Преминаването между държавите ще става след попълване на нарочна декларация.

„Тя ще е максимално семпла – с имена, данни за контакт и удостоверение, че даденият гражданин не е под карантина и няма симптоми. Пътувам на собствен риск“, информира Бойко Борисов.

Очаква се решението и на Румъния да се присъедини към договорката, но там ситуацията е по-сложна заради предстоящите избори.

В същото време задължително ще трябва да се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

„Ние сме лидери в първите и бързи поетапни облекчителни мерки, но със стриктно спазване на условия и за дистанция и за дезинфекция. Така, че да се научим да живеем с мисълта, че вируса е тук и предупрежденията, които валят към нас са на достатъчно сериозно институции. Но, сами виждате, че данните са такива, че позволяват с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и да се гарантират повече приходи за хората“, изтъкна още Борисов.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Премиерът Борисов коментира и днешния протест на превозвачи, както и средствата, които страната ни може да харчи по линия на ЕС.

„В един момент се получава, че всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди. Някои казват, парите щели да дойдат от Европейския съюз. Да, ама те не идват от там, защото ние освен, че имаме огромни вноски, които плащаме там, ЕС все още няма приет бюджет. Съответно ако се тегли такъв заем от там, всяка една държава трябва да даде банкови гаранции ( за България тя ще е над 100 млн. евро) и тогава да се включим в тези проекти. А и те казват взимайте си парите от бъдещите програми. Но, тогава какво ще правим след 2-3 години като изхарчим средствата от бъдещия програмен период?„, обясни той.

 

- реклама -