Еган Бернал
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Еган Бернал увеличи аванса си в Джирото

Еган Бернал увеличи аванса си в Джиро д’Италия, след като спечели втора етапна победа. Лидерът на Инеос не даде шанс на конкуренцията в съкратения 16-и етап.

Това трябваше да е най-сложният ден в Обиколката на Италия, но организаторите съкратиха 60 км и премахнаха две изкачвания над 2000 метра надморска височина. Причината – проливният дъжд и ниските температури.

Еган Бернал атакува на последното изкачване и пристигна сам на финала. На 31 секунди зад колумбиеца завърши Ромен Барде, трети се нареди Дамиано Карузо.

Така лидерът на Инеос вече води с 2:24 минути пред Карузо. Трети е британецът Хю Карти на 3:40 минути, а четвърта позиция запазва Александър Власов (Астана) на 4:18. Саймън Йейтс, който досега беше втори, загуби три позиции. Той изостава с 4:20 от Бернал.

„Исках да покажа какво мога и да направя шоу. Обичам точно такова колоездене – когато е мокро и студено. Тогава трябва да покажеш какво можеш. Исках да направя нещо специално. Знам, че беше рисковано, но отборът вярваше в мен. И аз вярвах, че ще успея“, заяви победителят.

Утре е почивен ден, а до края на Джирото остават още пет етапа. Три от тях завършват на изкачвания, а в неделя има 30-километров индивидуален часовник.

- реклама -