Берн обясни за изтребителите, Москва отвърна: Ще реагираме по съответния начин!

Швейцарските власти дадоха обяснение за инцидента, при който техни изтребители прихванаха руски правителствен самолет над швейцарска територия. Два изтребителя F/A-18 за седем минути са летели успоредно на руски правителствен самолет.

„Това е като полицейски патрули на улицата, които проверяват кола, за да се уверят, че не е крадена“, коментира говорителят на швейцарското Министерство на отбраната информацията.

По думите му изтребителите са извършили рутинна проверка. Такива проверки се правят около 400 пъти на година за потвърждаване самоличността на самолети, принадлежащи на чужди правителства.

Днес Москва поиска обяснение защо швейцарските машини са летели опасно близо до руския самолет

Той е превозвал правителствена делегация и журналисти към срещата на представители на страните от „Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество“ (АПЕК) в Перу, съобщи ТАСС.

„Москва ще реагира по съответния начин в зависимост от обяснението на Берн“, заяви говорителят на Министерство на външните работи на Руската федерация, Мария Захарова.

„Още веднъж ще подчертая, че особено притеснение у пътниците на руския самолет е предизвикало прекалено близкото разстояние, на което са се приближили тези изтребители. Ние не оставихме незабелязани съобщенията в медиите по тази тема. Нашето посолство в Швейцария поиска разяснения от швейцарската страна. Чакаме обяснения и по съответен начин ще реагираме на тях, когато те бъдат получени“, обясни Захарова.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е излетял за перуанската столица Лима с друг самолет.

- реклама -