Турсият парламент заседава извънредно -16 юли 2016
Турсият парламент заседава извънредно -15 юли 2016

Берлин: връщането на смъртното наказание в Турция е край на преговорите с ЕС

Въвеждането на смъртна присъда в Турция, за което се говори след опита за военен преврат, ще означава край на преговорите за членство на тази страна в Европейския съюз.

Това заяви на брифинг в Берлин говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

„Германия и страните членки на ЕС имат ясна позиция: ние категорично отхвърляме смъртното наказание. Страна, в която има смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС. Следователно, въвеждането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите по присъединяване“, посочи Зайберт.

След опита за преврат в нощта на петък срещу събота турския президент Реджеп Ердоган заяви, че властите в страната ще обмислят връщането на смъртното наказание.

Турция е страната, която най-дълго води преговори за присъединяването към християнския блок. Анкара смята, че причината за това се крие във факта, че християнска Европа не иска да види в своите редици 80-милионна мюсюлманска Турция.

Франция е една от държавите, които най-силно се противопоставя на подобно членство.

Преговорите

Фактическите преговори за членство започнаха при управлението на Реджеп Ердоган, но те не са отбелязали особен напредък. През първите два мандата от управлението на Реджеп Ердоган като премиер на фона на големите икономически успехи Анкара започна да губи интерес от членството към ЕС. Това се разпространи и върху турските граждани, които придобиха по-голямо самочувствие и дори започнаха да смятат, че подобно членство не е нужно на страната.

В момента това самочувствие е разклатено на фона на икономическата криза, гражданската война с кюрдите и терористичните атентати, неуспехите във външната политика след избухването на Арабската пролет и по-конкретно провала в Сирия.

Припомняме

Парламентът има правомощията да разгледа въпроса за смъртното наказание за участниците в опита за преврат. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Част от турското общество призовава властите да бъдат екзекутирани участниците в опита за преврат.

„Без съмнение, разглеждането, обсъждането, оценката на всякакви искания, е право на гражданите в демократичните страни. Това ще бъде обсъдено в парламента“, каза Ердоган в реч пред свои поддръжници в Истанбул.

Президентът отбеляза, че „не е необходимо парламентът да получава за това разрешение отвън.“

По- рано днес турсикият посланик у нас Сюлейман Гьокче не отговори на въпроса за връщането на смъртното наказание. Той каза, че не знае какво е намерението на Реджеп Ердоган. „Би било спекулация да коментирам“, добави той.

Турция официално се отказа от смъртното наказание, така че за възстановяването му са необходими законодателни промени.

- реклама -