ООН Газа пратеници Израел Скрипал случай заседание Великобритания Русия Новичок ГРУ Скрипал

Берлин, Вашингтон, Лондон, Отава и Париж единодушни: Двамата от ГРУ са действали с благословията на Кремъл

Лидерите на Великобритания, Съединените щати, Франция, Германия и Канада заявиха в четвъртък, че имат „пълна увереност“, че заподозрените в атака с „Новичок“ са офицери от руската военна разузнавателна служба.

Петимата лидери също така заявиха, че са напълно уверени, че опитът за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на британска територия е почти сигурно одобрен на високо ниво в руското правителство.

Позицията си лидерите на петте държави направиха в съвместно изявление, разпространено от Лондон.

Те също така призоваха Москва да признае всичко пред Организацията за забрана на химическите оръжия (OЗХО) за своята програма “Новичок“.

Лидерите добавиха, че ще засилят дейността си, за да защитят обществата си от „зловредна държавна дейност“ и да провалят враждебните действия на чуждите разузнавателни мрежи.

„Ние, лидерите на Франция, Германия, Съединените щати, Канада и Обединеното кралство, повтаряме за пореден път нашето възмущение за използването на нервнопаралитичен химически агент, известен като „Новичок“ в Солсбъри на 4 март“, гласи разпространеното от Лондон изявление.

Петимата политици освен това подчертават, че в ОЗХО са потвърдили, че точно същият“ препарат е бил използван при фаталното отравяне на Дон Стърджис, която почина.

Говорител на британското правителство каза пред репортери, че във вторник премиерът Тереза Мей е разговаряла с Доналд Тръмп, с канадския премиер Джъстин Трюдо в сряда, а с френския президент Еманюел Макрон и с федералния канцлер Ангела Меркел в четвъртък.

 

- реклама -