Берлин не разреши на Ердоган да държи реч пред турци в Германия

Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган да направи обръщение към етнически турци в Германия. То бе предвидено за следващата седмица по време на посещението си за срещата на Г-20 в Хамбург.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Берлин е получил молбата на Ердоган. Но тя е била отхвърлена още преди седмици.

„Преди седмици обясних на моите турски колеги, че не мислим това за добра идея“. Това каза дипломатът по време на посещение в Русия. Той обясни решението с намаления полицейски ресурс заради срещата на високо равнище, на която ще присъстват руският и американският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп.

„Също така доста честно заявих, че подобна поява не би била уместна, като се има предвид настоящата конфликтна ситуация с Турция“, каза той. Въпреки това турският лидер ще бъде „приет с почести“ на срещата, подберта Габриел.

Външният министър също така посочи, че би могъл да разбере лидера на своята Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц, който заяви, че „чуждестранни политици, които нарушават нашите ценности не трябва да бъдат допускани да произнасят пламенни речи в Германия“. В интервю за в. „Билд“ Шулц посочи също, че не би искал „Ердоган, който вкарва в затвора членове на опозицията и журналисти в Турция, да провежда мащабни мероприятия в Германия“.

За последно турският президент говори пред представители на 3-милионната турска общност в Германия през май 2015 г. Това стана в град Карлсруе.

Решението на Берлин идва на фона на все по-обтегнатите отношения между Турция и Германия. Те достигнаха до нов спад след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган от лятото на миналата година. Както и чистката, която властта в Анкара предприе срещу опозицията след това.

По-рано този месец заради конфликта между двете държави Берлин реши да изтегли своя контингент, участващ в мисии на антитерористичната коалиция, от турската база „Инджирлик“ и да го настани в Йордания.

- реклама -