терористи Турция извънредно положение отмяна Ердоган

Берлин плаши да спре туристите за Турция, ако Анкара не освободи немски активисти

Германските власти издадоха нови препоръки за пътуване в Турция, след арестуването на германски активисти, предаде АФП. Това се случва само ден, след като Берлин привика турския посланик за задържането на Петер Щойтнер и издаде ново предупреждение за зачитането на върховенството на закона от страна на Анкара.

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди, че не може да гарантира сигурността на съгражданите си при масовите арести и влошаване на двустранните отнощения.

Той обеща и „реформа” на връзките между двете страни и не изключи възможността за намаляване на инвестициите в Турция.

„Ние не можем да ви посъветваме да инвестирате в страна, където няма сигурност“, заяви министърът.

Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер каза по-рано, че на турския посланик е казано „без съмнение“, че задържането на активиста и други, включително и директора на „Амнести интернешънъл“ в Турция, е „непонятно и неприемливо“.

Турското външно министерство обвини Шефер, че „пряко се намесва в турската съдебна система и използва изрази, които надвишават техните граници“.

Турският съд във вторник реши шестима активисти за правата на човека да останат в ареста за предполагаемото подпомагане тероризма и връзки с Фехтулах Гюлен, който Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли миналата година.

Германският канцлер Ангела Меркел също разкритикува задържането на активистите като „неоправдано“.

- реклама -