ООН Багдади потвърждение

Берлин: Не е вярно, че сме натискали България

Официален Берлин обвини Москва, че твърдението й, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна.

Той окачестви това като „неприятелски” жест.

В неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че на срещата на Г 20 този месец Москва дала „ясно” да се разбере на Меркел, че „всякакъв пряк или непряк опит да се повлияе (на България) е неприемлив”.

Размяната на реплики идва на фона на медийни съобщения, че България смята да промени кандидата си за поста генерален секретар на ООН.

България щяла да замени директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова с заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Това се посочва в съобщения, на добре осведомени източници в страната и извън нея.

Говорител на ЕК отказа да коментира „медийни спекулации”.

Българският вицепремиер Румяна Бъчварова каза, че кандидатурата на Бокова „не е достатъчно убедителна” . И „в идните дни ще има новина” по въпроса.

На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура.

По този начин могат да променят динамиката на надпреварата.

Източник: АФП

- реклама -