Берлин, Лондон и Вашингтон с призиви да се освободи Навални

Министрите на външните работи на Германия, САЩ Великобритания призоваха властите в Русия незабавно да освободят Алексей Навални. Днес съдът взе решение да замени условната присъда на 44-годишния опозиционер с ефективна от 2,8 години лишаване от свобода в колония с общ режим.

„Присъдата срещу Алексей Навални е жесток удар срещу ясно разписаните и защитени от зано права и принципа на на върховенството на закона в Русия. Още през 2017 г. Европейският съд по правата на човека разкритикува този процес като произволен. Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно”, написа Хайко Маас в профила си в Туитър.

Британският външен министър Доминик Рааб също призова да бъде освободен Навални, както и арестуваните по време на протестните акции в страната.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен осъди решенето за ефективната присъда срещу Навални и поиска той да бъде освободен.

„Повтаряме призива си към руското правителство незабавно и безусловно да освободи г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, задържани неправомерно през последните седмици заради упражнените от тях права, включително правото на свобода на изразяване и на мирни събрания“ каза Блинкен.

Той напомни, че Москва „има международни задължения да зачита равенството пред закона и правото на свобода на изразяване и мирни събрания“.

- реклама -