Димитър Бербатов
Снимка: БГНЕС

Бербатов: Промяната ще дойде, но клубовете трябва да спрат да се страхуват

Kандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов гостува в студиото на „Дарик“ радио и даде пространно интервю, в което говори за всички актуални теми.

„Нова глава се заформя. Властта не се дава, тя се взима. В случая напълно разбираемо. Обявихме всичко на пресконференцията и няма връщане назад. Няма отстъпление. Революцията трябва да започне. Тези решения се обмислят. Те са взети много преди това, но се чака определен важен момент, в който да действаш“, обясни Бербатов.

„Има недоволство сред феновете, футболната общественост и сред футболните клубове. Клубовете изразяват своята позиция. Виждат се транспаранти на мачовете в подкрепа на промяната. Моят призив към всички клубове е да не се страхуват. Чуваме и знаем как хора обикалят по някакви клубове и обясняват да няма Конгрес. Неща, с които не искам да се занимавам. В момента ситуацията е съвсем друга и трябва да реагираме по друг начин. Да се занимаваме с някакви Марадоновци, Пендовци, които ходят и агитират хората. Хора, които ходят и заплашват клубовете. Аз съм излязъл с лицето си екипа си, всички искаме промяната. Аз и моят екип ще ходим по клубовете да представим идеите си. Ако имат такива сигнали, дайте ги насам. Това са задкулисни неща, които сигурно ги има по цял свят. Във всички аспекти от живота е подобно нещо, но в нашия случай се прекалява с това. Ние ще се опитаме по справедливия начин да вземем властта. Моментът е тук. В живота има знаци, които те бутат в определена посока. Съдбата си знае работата и ето ме тук“, добави бившият голмайстор.

Бербатов: Трябва да има конгрес

„Определени хора се надяват Конгрес да няма, но нещата вървят по определен начин и може да има. Ние работим по това нещо, скоро ще стане ясно. Трябва да има Конгрес. В момента този, който изпълнява длъжността, е такъв до провеждането на Конгрес. В момента се случват тези вписвания и неща, които се опитват да го спрат. Сега ако съдът каже нещо различно за тяхната жалба, значи се случва нещо, което не е както трябва. Аз ви цитирах, че там са седяли хора и са казали „Дръжте повече време, Конгрес да няма“. Ако ще ме бият, да ме бият. Това е футболна битка. Аз съм губил, печелил съм, няма проблем“, каза още Бербатов.

„Няма лошо всеки клуб да има един глас. Малък, голям клуб. Но в случая, точно тези малки отбори да не се страхуват от агитиране. Ходят и ги събират и им дават, мрежи, топки и се опитват да ги купуват. По този начин ги унижават. За едни топки и потници да ги купят. Това е абсурдно. Взимате си достойнството, идвате на Конгреса и гласувате по съвест. Това е унижение. Клубовете трябва да го спрат“.

Трябват хора с морал

„Порочният кръг трябва да се спре. Аз го повтарям и няма да спра да го повтарям. Трябва да си уважаваме и миналото, но в един момент футболът се променя. Трябва да се адаптираме и да вкараме тези промени. Не може да живеем в миналото. Отборите трябва да се събудят и да си кажат „Чакайте малко, те се подиграват с нас. За едни топки и ръкавици да гласуваме за тях“. Нали всички искаме тази промяна. И хората говорят. Цялото ми уважение към Любослав Пенев и Ники Илиев. Евала за тази промяна, която искаха да направят. Хората като ме гледат и ме подценяват и си викат „Той няма опита, той няма такова“. Аз имам завършен спортен мениджмънт. Взел съм хора от бизнес страните. Стилиян и Мартин са футболните хора. Това не е работа за един човек. Трябва да събереш точните хора. Длъжността на президента е тежест, администативна тежест. Истинската работа е от екипа, който събереш. В Изпълкома също трябва да са хора с морал“, сподели още Бербатов.

„Държим връзка с румънския президент на футбола, който е по-млад от мен. Като говорих с него за начина, по който са се случили нещата още повече се амбицирам. И той се е борил с някакви мръсотии. Знам през какво ще трябва да се мине и минаваме в момента. В Англия не можеш да видиш президента на техния футбол на мач, но ние сме различна държава. Държим нашият президент да го видим на мач, да видим, че следи какво се случва до покаже съпричасност. Но това не е за един човек. Това е екипна работа. Да си президент е титла. Работата я вършат други хора. Трябва да си подбрал точните хора със същия морален компас, който имаш ти“, категоричен бе Бербатов.

„И аз си задавам въпроса дали може властта да ни промени. Няма отговор на този въпрос. Ще го разберем само когато влезем да управляваме. Всички помним 94-а година и сега историята се повтаря, като идваме ние. Хората си казват „Сега защо да подкрепим тези.“ Поколенията обаче са различни, ние рано излязохме в чужбина. От доста време съм в България, видял съм, уча се. Бях сигурен, че ще дойде този момент. Разбира се, че се притеснявам. Аз знам как се управляват власта и парите. Гледал съм, допускал съм грешки. Харчил съм пари за глупости, но съм се научил как да разполагам с тези неща. Уча се и ще продължавам да се уча. Сигурно ще правим грешки, но трябва да се тръгне от някъде. Да се поучим от грешките на предните поколения, които в момента са в управлението. Когато работим заедно и моралният ни компас е еднакъв мисля, че няма да имаме проблеми“.

„Нищо никога при мен не е било лично. Пазил съм дистанция от журналисти, за да може, ако някой ме критикува или хвали да знам, че не е защото сме пили кафе и сме се чули, или обратното. Най-трудно се менажира – власт, известност, пари. Но когато си готов да приемеш предизвикателството, трябва да го направиш. Конгрес ще има и ние се готвим за него. Искам всички да са спокойни. Когато има нещо, ще бъде оповестено. Действаме по нашия си план и чакаме отговорът наБФС към писмото на УЕФА и ФИФА. Все още го чакаме. Надявам се да е е случил. Много пъти споделих, че ние имаме контакти с УЕФА И ФИФА знаехме, че ще има нещо подобно. Чакаме да видим какво ще се случи там. Това е важна тема, могат да ни извадят от турнири“.

Не съм се отказал от България, а от тях

„Всеки греши понякога. Може да съм казал нещо по време на кариерата си, което е грешно. Твърдят, че съм се отказал от България, а аз не съм, отказах се от такива като тях.“ Това са думи на Христо Стоичков. Щом най-големият ни казва такова нещо. Те продължават да твърдят, че съм се отказал от националния отбор. Ивелин Попов направи същото. Това пак ще се случи. За да не случи излизам с програми да действаме по тях. Най-големият ни футболист потвърди и казва такова нещо. Заради това, което се случва. Ето сега съм тук, за да го поправя по някакъв начин. Ако някой все още има ненавист към мен, сега съм тука да поправя тази грешка, ако му се е сторила такава. Аз съм с тръгнал заради тези хора. В момента съм в България, не съм се отказал от България“, завърши Бербатов.

- реклама -