Бензинът и дизелът минават 3 лв. до дни

До края на септември цената на бензина и дизела ще надхвълри 3 лева,

прогнозира председателят на Асоциацията на българските произовдители, търговци, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Тази прогноза той направи пред БНТ на базата на поскъпването на петрола на световните борси в последните два месеца. Асоциацията обединява малките търговци и вносители на горива у нас.

Големите производители на петрол решиха, че цени от 72 долара за барел не ги устройват и затова на два пъти намалиха добивите.

„Обсъжданото в Народното събрание  решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите

„Лукойл Нефтохим Бургас“ и създава рискове на пазара на горива в страната“.

Това се посочва в позиция на компанията, цитирана от БТА.

„Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г.

отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други

държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България“, добавиха от фирмата.

„Чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, „Лукойл Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз,

като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България“, отбелязаха от компанията.

„В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол.

Предложенията ни  бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период“,

подчертаха от „Лукойл Нефтохим Бургас“.

От компанията заявиха, че техният план гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК.

„Планът гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани,

бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство“, добавиха от „Лукойл Нефтохим Бургас“.

„Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз“, посочиха от „Лукойл Нефтохим Бургас“.

От фирмата обърнаха внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. „В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато има през последните 25 години. При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи“, заявиха от компанията.

Депутатите приеха на първо четене днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на ЕС, която позволява да внася руски суров петрол до края на 2024 г.

- реклама -