Бенчо Бенчев Очите следствие обвинение

Две обвинения и гаранция от 50 000 лева за общинаря Бенчо Бенчев (Обновена)

Зам.-шефът на ОС на Бургас Бенчо Бенчев се яви в следствието в Бургас.

На влизане Бенчев заяви, че не е укривал Димитър Желязков – Митьо Очите. Напълно случайно било озоваването му с Очите в Турция по едно и също време.

„Очаквам обективен процес, не приемам обвинението и смятам, че разследването ще докаже истината“, заяви Бенчев.

Бенчо Бенчев е взел Димитър Желязков от Солун на 2 август с един от автомобилите си и през ГКПП между двете държави и го е отвел в Турция. В периода от 2 до 4 август той му е предоставил стая в хотел „Рамада“ на името на Бенчев.

Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Той уточни, че срещу Бенчев са повдигнати две обвинения  – за укриване, за което се предвижда до 5 г. лишаване от свобода, но не по-тежко от наказанието за укривания и за държане на боеприпаси без надлежно разрешително.

В спалнята на Бенчев в имението му в кв.Меден рудник са били открити 57 броя бойни фабрично произведени патрони, калибър 7,62 по 32 мм., уточни  Чинев. За това престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

65-годишният Бенчев бе задържан на 4 август в Истанбул с несебърския бос Димитър Желязков, който се издирваше с червена бюлетина на Интерпол като лидер на организирана престъпна група за рекет, побоища, заплахи и търговия с наркотици.

Оказа се, че Очите е бил настанен в стая в хотел „Рамада“, която била запазена на името на Бенчев. Преди това общинарят помогнал на Желязков да напусне Гърция, закарвайки го до Турция с един от автомобилите си.

На Бенчо Бенчев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер от 50 000 лв. Наложена му е и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“. Бенчев може да обжалва.

 

- реклама -