Белослава Кръстева
Снимка: ФИДЕ

Белослава Кръстева спечели бронз на световното по шахмат

Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат до 20 години в Мексико Сити. 19-годишната българка имаше всички шансове да спечели титлата, но загуби в последния 11-и кръг. Тя отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру.

По същото време американката Кариса Ип се справи с ирландката Триша Канямарала. По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки – по 8,5. Аржентинката обаче има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Кръстева стартира турнира със седем победи и три ремита. Тя се нуждаеше от само още едно реми, за да стана седмият български шахматист, спечелил световната титла в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983), Катрин Аладжова (1986 и 1989), Антоанета Стефанова (1989), Веселин Топалов (1989), Васил Спасов (1989) и Нургюл Салимова (2015).

Срещу Гекамбуру младата софиянка имаше известни трудности още от дебюта. В 39-я ход аржентинката реши да заложи капан и да „жертва“ дамата си. Кръстева избра да вземе тази дама с коня си, вместо също да жертва дамата си. После Гекамбуру се сдоби с предимство и Белослава Кръстева се предаде на 53-я ход.

При младежите до 20 години Момчил Петков завърши с победа. В 11-ия кръг добричлията спечели срещу индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. Така той се нареди на 21-во място.

Шампион с 8,5 точки стана французинът Марк’андрия Маурици. Със същия актив сребърният медал е за руснака Арсений Нестеров. С 8,5 точки завърши и бронзовият медалист Лука Будисавлевич от Сърбия.

- реклама -