Станимир Беломъжев
Снимка: facebook.com/chepelare.org

Беломъжев взе сребро на европейското по ски ориентиране

Станимир Беломъжев спечели сребърен медал на европейското първенство по ски ориентиране. То се провежда край Чепеларе.

Българинът се нареди втори на дългата дистанция. Той финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид. Бронзът остана за Андрей Ламов от Русия.

„Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120… При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя енергия за третия финален кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплина на първенството щафетата с надежда за ново добро класиране,“ заяви Беломъжев.

Той остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата, като се нареди четвърти в спринта. По-късно изскубнат от ската автомат му попречи да спечели отличие в средната дистанция.

Беломъжев има световна титла за мъже (2017 г.) и две за младежи. Той е и трикратен световен шампион от университетски надпревари.

- реклама -