Афганистан атентат самоубиец Ислямска държава

Белият дом: Няма гаранции след бъдещото изтегляне от Афганистан

Никой не може да даде гаранции за бъдещето на Афганистан след напускането на американските войски, заяви в неделя висш служител на Белия дом. Въпреки това САЩ ще останат фокусирани върху терористичните заплахи, излъчвани от страната, съобщи Ройтерс.

Президентът Джо Байдън обяви в сряда, че Съединените щати ще изтеглят останалите си 2500 войници от Афганистан до 11 септември.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан коментира за телевизия Fox News риска да се повтори случилото се в Ирак, където бойци от Ислямска държава завзеха територията след оттеглянето на американските войски през 2011 г. Това накара тогавашния президент Барак Обама да изпрати войски обратно в Ирак.

Съливан обясни, че Байдън няма намерение да изпраща американски сили обратно в Афганистан, но добави: „Не мога да дам никакви гаранции за това какво ще се случи в страната. Никой не може.“

„Всичко, което Съединените щати могат да направят, е да осигурят на афганистанските сили за сигурност, афганистанското правителство и афганистанския народ ресурси и способности, обучение и оборудване на техните сили, оказване на помощ на тяхното правителство. Направихме това и сега е време американските войски да да се приберат у дома и афганистанският народ да застане в защита на собствената си страна”, каза дипломатът.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в сряда пред комитета по разузнаване на Сената, че способността на САЩ да събира разузнавателна информация и да действа срещу екстремистки заплахи в Афганистан ще намалее след напускането на американските войски.

В доклад на ООН от януари се твърди, че в Афганистан има до 500 бойци на Ал Кайда и че талибаните поддържат тесни отношения с ислямистката екстремистка групировка. Талибаните отричат Ал Кайда да е присъствала в Афганистан.

Обявявайки решението си за изтегляне на войските, президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще наблюдават заплахата, ще реорганизират способностите за борба с тероризма и ще запазят значителни активи в региона, за да отговорят на заплахите за САЩ, идващи от Афганистан.

„Той няма намерение да отклонява погледа си от там“, каза Съливан за президента.

Според него, Съединените щати имат капацитета да реорганизират своите способности и да продължат да потискат терористичната заплаха в Афганистан.

- реклама -