антиимигрантския указ Доналд Тръмп пътуване визита САЩ

Белият дом след изявлението на Джеймс Коми: Доналд Тръмп не е лъжец

Прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп „не е лъжец“ , опровергавайки думите на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, поставили под съмнение доверието към държавния глава.

„Мога със сигурност да кажа, че президентът не е лъжец“, заяви Сандърс. „Смятам, че е обидно дори и задаването на подобен въпрос“, добави тя.

Белият дом отрече Тръмп да е лъгал и клеветил заради разследването за връзки с Русия

Белият дом гневно отрече предположенията, че Тръмп или неговата администрация са лъгали и клеветили в опит да прекратят разследването за възможни връзки на хора от обкръжението му с Русия.

„Със сигурност мога да кажа, че президентът не е лъжец и честно казано аз съм обидена от този въпрос“, каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс по време на брифинг.

Изказването й идва на фона на изслушването пред сенатската Комисия по разузнаване на бившия директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми, който обвини администрацията на президента в това, че е оклеветил него и службата, която е оглавявал.

„След това администрацията избра да оклевети мен и – по-важно, ФБР, като заяви, че организацията е в безпорядък, че е зле ръководена, че работната сила е изгубила доверие в своя лидер“, заяви той по време на изслушването.

Самият Тръмп, който по същото време държа реч на религиозна конференция, не пожела да коментира директно изказванията на Коми. „Ще се борим и ще победим“, каза президентът по време на изказването си.

„Знаем как да се борим по-добре от всеки друг и ние никога няма да се предадем. Ние няма да се откажем, ние сме победители и ще се борим, и ще победим, имаме едно невероятно бъдеще“, каза той.

„Те ще лъжат, ще пречат, ще разпространяват тяхната омраза и техните предубеждения, ние няма да отстъпим от това, което е правилно“, допълни президентът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп никога не е изисквал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми неговата лоялност. Това твърди адвокатът на Тръмп след изслушването на Коми пред Конгреса.

Пряко или косвено, президентът никога не е казвал на Коми, че има нужда от лоялността му, заяви адвокатът Марк Касовиц в специално съобщение, като се позова на използваните от Коми термини. Личният адвокат на Тръмп дори предположи, че е възможно Коми да бъде разследван за съзнателно допускане на изтичане към медиите на секретна информация.

По-рано Коми призна, че сам е разпространил до медиите своите записки от срещите си с Тръмп, след като е бил уволнен на 9 май. По думите му решението е дошло след съобщение на президента в „Туитър“, в което той пише, че Коми „по-добре да се надява да няма записи на нашите разговори, преди да започне да ги дава на пресата“.

След това той е решил да се обърне към свой приятел – професор в Колумбийския юридически университет, който ги е предал на пресата.

Бившият директор призна, че не го е направил сам, за да не бъде „разкъсан“ от репортерите пред дома си.

Коми е започнал да води подробни записки на срещите си с Тръмп след вечеря на четири очи в Белия дом на 27 януари, на която президентът е намекнал за нуждата от преданост на Коми.

- реклама -