САЩ ядрено разоръжаване

Белия дом блокира поздравленията към новоизбрания президент

Администрацията на Доналд Тръмп блокира посланията, които световните лидери изпращат до новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, съобщават американските медии, цитирани от ТАСС

Телевизията Си Ен Ен съобщи, че Държавният департамент отказва да изпрати десетки съобщения, изпратени от чуждестранни лидери до Байдън и неговия преходен екип.

Тръмп отказва да признае предизборното си поражение и заведе поредица съдебни дела за преразглеждане на резултатите от изборите, които определят Байдън като победител.

Служители на Държавния департамент, запознати със ситуацията, казаха пред Си Ен Ен, че съобщенията за Байдън започват да пристигат миналия уикенд, когато победата му е потвърдена.

Държавният департамент обикновено организира комуникации с избраните президенти, но администрацията на Тръмп отказва на преходния си екип достъп до средствата, информацията и контактите, необходими за започване на тази задача.

Байдън вече води преговори със световни лидери като германския канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън или неговият ирландски колега Мишел Мартин.

Първият чуждестранен лидер, който разговаря с Байдън, за да го поздрави за победата му беше канадският премиер Джъстин Трюдо, докато днес той разговаря с министър-председателите на Япония Йошихиде Суга, Австралия Скот Морисън и с Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, съобщи екипът му.

Броят на държавите, които все още не признават Байдън, намалява, но включва двете основни сили на Латинска Америка, Мексико и Бразилия, както и Русия и Китай.

Байдън направи всички тези разговори без помощта на Държавния департамент, както е обичайно при други преходи на правителството на САЩ.

Държавният секретар Майк Помпео изненадващо увери на пресконференция, попитан за липсата на сътрудничество с екипа на Байдън, че в САЩ ще има „плавен преход“ към втори мандат за Доналд Тръмп. Помпео отбеляза, че „гласовете все още се броят“ и се очаква процесът да приключи.

- реклама -