Белгия пътуване българи

Белгия затяга мерките срещу COVID-19

Белгийското правителство реши от петък да възобнови изискването за носене на маски на закрити обществени места, както и препоръката за работа от вкъщи, където това е възможно. Решението е свързано с влошаването на данните за заболелите от COVID-19.

Употребата на сертификата за коронавирус се разширява в цялата страна, като е задължителна при струпването на над 200 души на закрито и над 400 на открито. В Брюксел и Валония правилата ще бъдат по-строги – сертификат ще се изисква при събирането на 50 души на закрито и 200 на открито.

Валидността на сертификатите за изследваните ще бъде допълнително ограничена до 48 часа за тест PCR и 24 часа за антигенен тест. Ще бъдат разширени възможностите за изследване в аптеките.

Досега в Белгия изцяло са ваксинирани 87% от пълнолетните граждани. В последните две седмици се наблюдава повишение от 117% в броя на заразените. Новите случаи достигат над 4000 дневно. Смъртността също е нараснала с 44 на сто, до 13 души средно на ден. Броят на приетите в болница се увеличава със 73% от средата на октомври.

Източник: БТА

- реклама -