Белгия региони съгласие СЕТА

Белгия ще подпише СЕТА

Белгийските региони постигнаха споразумение и така страната ще подпише търговското споразумение с Канада CETA. Това ще се случи най-вероятно следващата седмица.

Белгийците постигнаха съгласие. Копие от документа е изпратен в ЕС за утвърждаване от останалите 27 страни„. Това съобщи телевизионния канал RTBF.

На 14 октомври, парламентът на Валония прие резолюция против СЕТА. Според белгийското законодателство въпросите на външната търговия се контролират не от федералните, а от регионалните парламенти. Фландрия подкрепи договора с Канада. За влизане в сила на договора той трябва да получи ратификацията на всички 28 страни, членки на Европейския съюз.

По-рано днес беше съобщено, че преговорите в Белгия са се провалили, а канадският премиер отложи визитата си.

Търговското споразумение на ЕС с Канада трябва да стане прототип на Договора за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), преговорите за който на практика бяха прекратени през септември. Това стана в резултат на протестите на европейските земеделци, които се опасяват, че агропромишленият комплекс на САЩ ще разори европейските фермери в случай, че бъдат отменени търговските ограничения.

 

- реклама -