Гърция белгия мигранти експерти процедури

Белгия изтегля експертите си от Гърция заради агресивни мигранти

Белгийското правителство е решило да изтегли десетки свои експерти от т. нар. горещи точки в Гърция, където се регистрират мигрантите, съобщават местни медии.
Белгийските власти оценяват, че обстановката там, и особено на остров Лесбос, се е влошила до степен, че експертите да не могат да работят нормално и са заплашени всекидневно. Отбелязва се, че мигрантите са станали особено агресивни, както и че са подпалили сградите, използвани от пратениците на ЕС.

Причината за недоволството

Причина за недоволството на мигрантите са бавните процедури по оценка на документите им. В „горещите точки“ експерти свалят пръстови отпечатъци от мигрантите и ги интервюират, за да може да бъде оценено кои от тях отговарят на изискванията за получаването на бежански статут. Онези мигранти, които не отговарят на изискванията, подлежат на експулсиране.
Белгийските власти уточняват, че експертите им ще се върнат в Гърция, когато процедурите бъдат ускорени. Това предвижда по-бързо разглеждане на молбите за убежище, но и ускорено връщане обратно през Турция на онези мигранти, които нямат основание да останат в ЕС.

- реклама -