шоколад

Белгийският срещу швейцарския шоколад. Кой е по-добър?

Въпреки, че днес името на Швейцария е синоним на шоколад, някога това сладко изкушение е било забранено в страната заради славата си на афродизиак. До края на 19-ти век, шоколадът е бил консумиран единствено в течна форма. Именно швейцарците, които по-късно измислят и млечния шоколад, са онези, на които им хрумва да добавят какаово масло към шоколада и така да създадат твърдите блокчета, които са ни познати днес.

От друга страна белгийците също имат огромен принос към развитието на любимото ни изкушение – те измислят бонбоните пралин и трюфелите с най-различни екзотични пълнежи.

Но, какви са разликите между двата вида шоколад и кой да изберем?

Какаовите зърна – в началото на миналия век белгийския крал Леополд завладява Конго. Освен, че безчинстват и извършват там нечовешки действия, нашествениците си подсигуряват солидни доставки на какао. И до днес страната прави прочутия си шоколад със суровини от Африка.

Швейцарците от своя страна също внасят африкански какаови зърна, но основният им доставчик са страните от Южна Америка, където се смята, че е открит шоколада.

Разликата е и в консистенцията – швейцарският шоколад е по-мек и кремообразен. Рудолф Линдт измислил процеса, при който шоколада се рафинира като се затопля и след това се „смила“ допълнително, за да се получи най-нежната текстура. При белгийския шоколад пък се усеща по-силно какаовото присъствие и вкуса му е по-натурално наситен.

Оказва се, че начина за съхраняване на шоколада има голямо значение за вкуса. Повечето компании получават шоколадовите си доставки в твърда форма, докато белгийците настояват това да става в затоплени танкери. Когато шоколада не се охлажда след темперирането му запазва по-добре аромата и вкусовите си качества.

Млечен срещу натурален шоколад

Около 80% от консумирания швейцарски шоколад е млечен. Той се отличава от млечния шоколад на други страни с по-високото съдържание на пълномаслено мляко, повече захар и по-малко какао.

Докато белгийците са спецове в производството на тъмния, наситен шоколад, който е с по-високо съдържание на какаови суровини.

И за финал – Швейцария и Белгия са двете страни в света, в които хората ядат най-много шоколад. Осреднено всеки швейцарец изяжда дневно количество равно на 1 шоколад, независимо под формата на блокче или бонбони.

Белгийцът пък изяжда около 11 килограма шоколад годишно.

- реклама -