Лукашенко, кохей, Беларус
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Беларус загуби Световното по хокей на лед

Международната федерация по хокей на лед (ИИХФ) отне на Беларус ролята на съвместен домакин на Световното първенство. Турнирът трябва да се проведе през май и юни.

Бившата съветска република трябваше да приеме шампионата съвместно с Латвия. „Решението първенството бъде изместено от Минск е неизбежно. Има проблеми с безопасността и сигурността, които са извън контрола на ИИХФ“, се казва в съобщение на федерацията.

Освен протестите срещу управлението на Александър Лукашенко, федерацията има още поне две причини за решението си. Латвия открито заяви още преди месец, че не иска да приема Световното заедно с Беларус. През уикенда пък стана ясно, че големият чешки автомобилен производител „Шкода“ няма да спонсорира първенството по хокей на лед, ако то остане в Беларус. „Шкода“ има 28-годишно партньорство с ИИХФ.

Политическият опонент на Лукашенко Светлана Тихановская, която замести съпруга си, намиращ се в затвора, на изборите, определи решението на федерацията като „победа“. Чешкият външен министър Томаш Петричек, яростен критик на това Беларус да приеме Световното, написа в Туитър: „Демокрация 1, Лукашенко 0“.

Световното трябва да се проведе между 21 май-6 юни. Миналогодишното първенство в Швейцария беше отложено заради пандемията. Настоящ шампион е Финландия, която победи Канада във финала на шампионата в Словакия през 2019-а.

- реклама -