Беларус
сн. БГНЕС

Беларус с нова теория: Хамас са заплашили да взривят самолетът на Ryanair над Вилнюс

Директорът на дирекцията по авиация в транспортното министерство на Беларус Артьом Сикорски съобщи, че авторите на заплахата за бомба в самолета на Ryanair са заплашили да го взривят над Вилнюс.

В съобщението е имало политически искания, свързани с изострената обстановка в сектора Газа.

Заплахата е била отправена по имейл от името на палестинската организация „Хамас“, предаде Франс прес. „Ние, воините на Хамас, настояваме Израел да спре огъня по ивицата Газа. Искаме Европейския съюз да спре подкрепата си за Израел. . . Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, бомба ще избухне над Вилнюс„, заяви Сикорски.

От Минск са категорични, че решението за кацане е било на командира на полета.

Дежурният екипаж на МиГ-29 на ВВС и войските от ПВО на Въоръжените сили на Беларус не са принуждавали гражданския полет на Ryanair да обръща преди границата с Литва и да кацне в Минск.

Това обяви днес на брифинг техния командващ Игор Голуб.

Оперативният дежурен на централния команден пункт на ВВС и ПВО е получил команда от диспечера на летище Минск-2 в 12:48 ч. Точно минута по-късно, след като командирът на полета на Ryanair взема решение да кацне на летище Минск-2.

„Всички материали за обективен контрол са документирани. В 13:04 екипажът на [военния самолет] просто отлепи колелата си от пистата. Тоест, не може да става въпрос за каквато и да е принуда самолетът да обърне курса си близо до държавната граница на Република Беларус, както сочат информации от различни източници. Самолетът вече се е бил насочил да каца“, уточни командващият.

Според него, да се говори, че действията на дежурния екипаж са прекратили полета на въпросния самолет и са го принудили да кацне, не отговаря на действителността.

Беларус кани всички заинтересовани да участват в разследването на инцидента с полета на самолета на Ryanair и да не политизират ситуацията, каза Сикорски.

Той съобщи, че обстоятелствата от събитието са били докладвани на 23 май на президента на Международната организация по гражданска авиация (ICAO), на Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) и на Северноатлантическото бюро на ICAO. Той покани експерти от тези организации, както и от заинтересованите администрации по авиация да участват в безпристрастно разследване на събитието. Подчерта, че Минск е готов да предостави цялата обективна информация. Освен това Беларус кани Литва заедно да разрешат въпроса със самолета на Ryanair.

Авиационните власти в Беларус разчитат, че ЕС няма да въведе забрана за полети на самолети на европейски авиокомпании през въздушното пространство на страната.

„Не сме правили такива изчисления (загуби от ограничаване на въздушния трафик – бел. ред.) и се надяваме, че благоразумието ще надделее и европейските компании и Европейският съюз няма да пристъпят към подобни санкции срещу”, каза още директорът.

Беларус е неприятно изненадана от информационния поток във връзка с действията на властите в страната по повод ситуацията със самолета на Ryanair.

Белоруските диспечери не са оказвали натиск върху екипажа на самолета да реши да кацне в Минск, след като е постъпило съобщението за опасността от терористичен акт на борда, каза Сикорски.

Според него, диспечерите са действали в съответствие с международните задължения.

Заявленията за заплахи от използване на ракети „въздух-въздух” срещу самолета на Ryanair са фантазия и измислици, подчерта Министерството на транспорта на Беларус

- реклама -