Ryanair

Международен скандал заради принудителното сваляне на пътнически самолет в Минск

Полетът на Ryanair, който е бил принудително отклонен в Минск от властите на Беларус е с разрешение да продължи към Литва, заявиха от Европейската комисия.

„Страхотна новина за всички, особено за семействата и приятелите на хората на борда“, написа в Туитър комисарят по транспорта Адина Валеан.

Беларуският опозиционен активист Роман Протасевич беше задържан от властите на Беларус, когато полетът, първоначално от Атина до Вилнюс, беше пренасочен към Минск.

сн. БГНЕС

В изявление на летището в Минск се казва, че самолетът е трябвало да извърши аварийно кацане след сигнал за бомба.

НАТО: Инцидентът с Ryanair в Минск е опасен

НАТО следи внимателно „принудителното кацане“ на самолет на Ryanair в Минск и ареста на основателя на канала Nexta Telegram, признат в Беларус за екстремист, Роман Протасевич. „Смятаме този инцидент за опасен и изискващ международно разследване”, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Tуитър.

„Ние следим отблизо принудителното кацане на самолета на Ryanair по пътя от Атина до Вилнюс, както и съобщенията за задържането на лидера на опозицията Роман Протасевич. Това е сериозен и опасен инцидент, изискващ международно разследване“, пише Столтенберг.

Гръцкото министерство на външните работи остро осъжда принудителното отклоняване на полет на Ryanair Атина-Вилнюс до Минск, Беларус.

„Гърция категорично осъжда държавното отвличане, което се случи днес и доведе до принудителното кацане на Ryanair FR 4978, който изпълняваше полет по маршрута Атина-Вилнюс, в Минск, Беларус.

На борда на самолета имаше общо 171 пътници, 11 от които са гръцки граждани. Този акт, който застраши живота на всички пътници, е неприемлив.

Осъждаме незаконния арест на белоруския активист Роман Протасевич, който е заплашен от смъртно наказание в Беларус. Г-н Протасевич беше част от делегация, водена от лидера на беларуската опозиция Святлана Тихановская, която наскоро присъства на форум в Делфи.

За Гърция защитата на основните ценности като демокрацията, върховенството на закона и правата на човека е въпрос на принцип.

Ние вярваме, че подобни практики, които ни връщат към други времена и които не са подходящи за никоя цивилизована държава, не трябва да остават без отговор.

Гръцката страна е в тясна координация с останалите държави-членки на ЕС и очаква този въпрос да бъде подробно разгледан на предстоящия Европейски съвет”

 

- реклама -