деца, България, влизане, пристигащи

Бейжън Джънг пред FN: Китайците сами ни търсят, за да им съдействаме за карантинния период при завръщане в България

От две седмици доброволци посрещат на летище София влизащите в страната китайци и ги транспортират до домовете им. Те остават под 14-дневна доброволна домашна карантина, заради коронавируса. Какви мерки за безопасност предприемат доброволците и как се грижат за сънародниците си докато са в изолация, пред Flashnews разказва  Бейжън Джънг. Тя живее от 25 години в България и е сред организаторите на доброволците.

– Как възникна идеята да се организирате и доброволно да посрещате китайците, които се завръщат в България?

– Инициаторът е г-н Ванг, председател на Българо-китайската търговска камара. Доброволците започнаха да посрещат китайските граждани още на 27 януари. Идеята беше подкрепена от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Посолството на Китай също ни подкрепя много в тази кауза.

Посрещането става на летището с бусове, с които ги транспортираме до домовете им. Така те нямат допирна точка с обществения транспорт. Китайците пристигат с полети от Шанхай с прикачване през Москва, имали сме и пътници от Катар през Истанбул.

– Как се организирате за грижите, свързани с тези повече от 100 човека?

– Имаме група от хора, които ни помагат всеки с каквото може. Едни посрещат хората на летището, други пазаруват. Чрез УиЧат разбираме колко човека се очаква да кацнат, понякога разбираме бройката в самия ден на пристигане.

– Имат ли притеснения при пристигането си? 

– В разговорите ни те споделят, че на всички летища се мери температурата и ги питат дали се чувстват добре. Смятат, че контролът на пътниците е добър навсякъде. Абсолютно всички, които посрещаме на летището, след това остават под 14-дневна домашна карантина. Всички са съгласни и намират идеята за много добра. След завръщането си те не ходят на работа или на училище.

– Как се случва обслужването им докато са под домашна карантина?

– Доброволци ходят и пазаруват за няколко дни. Те нямат особени претенции. Питаме ги дали имат нужда от нещо конкретно или пазаруваме по наша преценка. Пазаруваме така че да имат продукти за няколко дни. Те си готвят вкъщи.

тол такси

– Доброволците какви предпазни мерки взимат?

– Ние използваме обикновените маски, тъй като нито се здрависваме с хората, нито говорим от близко разстояние с тях. По-специални маски използват шофьорите, които прекарват най-много време с тях, докато ги закарат до домовете и. Когато напазаруваме оставяме продуктите пред вратата на всеки и след това му се обаждаме да си ги вземат. По този начин избягваме физическия контакт с тях.

– До кога ще продължите с посрещанията на летище София и грижите след това в карантинния период?

– Докато се свързват хората с нас ще ги посрещаме на летището. Но предполагам, че все по-малко ще са тези, които си завръщат.

 

- реклама -