„Беглецът от Шоушенк“ – най-дълго търсеният престъпник в САЩ

Франк Фрешътуотърс се оказа един от най-дълго търсените престъпници в САЩ. През 1957 г., когато е на 21г. той убива човек в катастрофа, шофирайки с превишена скорост. Фрешътуотърс се признава за виновен в непредумишленото убийство на Юджийн Флинт. Получава условна присъда с 5 годишен изпитател срок и пробация, но нарушава пробацията си. Така през 1959 г. е вкаран в затвора в Охайо, за да излежи ефективно наказанието си. Набързо печели доверието на ръководството с доброто си поведение и е изпратен да изтърпи наказанието си при много облекчен режим във ферма. Той се възползва от възможността и бяга от правосъдието.

Първоначално се укрива във Флорида под името Уилям Харолд Кокс. Работи като шофьор на камион, управлява и подвижна библиотека. През 1975 г., докато живееше в Западна Вирджиния, самоличността му е разкрита, но тогавашният губернатор Арч Мур младши отказа да го върне на служителите в Охайо заради добрата му репутация.

През 2015 г. разследващи отново стигат до Франк Фрешътуотърс в Мелбърн, Флорида. Полицаи му показали негова снимка от времето на убийството и го питали дали познава този човек. Той отговорил „Отдавна не съм го виждал“. Но след това се предал, без да окаже съпротива. Откаран е в Охайо, където е затворен в отдела за рехабилитация и корекция. Година по-късно е освободен условно и се мести обратно в Западна Вирджиния.

Фрешътуотърс е известен като „Беглецът от Шоушенк“ заради времето, през което е затворен в Реформаторския щат в Охайо, известен с филма „Изкуплението на Шоушенк“ от 1994 г.

Той се оказа беглецът от правосъдие, търсен най-дълго в историята на американските щати – 56 години.

Днес „Беглецът от Шоушенк“ е на 84 години.

 

- реклама -