Потоп на морето: Царево е под вода, евакуират хора (Видео+ Снимки)

Рано тази сутрин воден смерч беше наблюдаван в района на Тюленово,

Североизточна България. Значителните валежи от своя страна предизвикаха невиждани наводнения в Царево.

На места количеството валеж надмина 120 литра на кв.метър за едно денонощие.

Пороен дъжд от денонощие предизвика воден апокалипсис на Южното Черноморие. Община Царево обяви частично бедствено положение, което ще е в сила следващите 5 дни.

Има разрушени мостове, хотели и улици са под вода.

Към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси, съобщиха от бургаската полиция

Ограничено е движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. Над 2000 души в общината са отрязани от външния свят поради потопа.

Наводнени са първите етажи на сгради в затворения комплекс „Нестинарка“, сигнализираха Dir.bg хора, намиращи се на по-високи етажи. По техни думи, там няма електричество, а колите им плуват долу на улицата.

Мостът при Синеморец е затворен за движение, пътят към Ахтопол и Варвара е непроходим. Не предприемайте пътуване, призоваха от община Царево.

Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място. Сирени предупреждават населението на Общината да се евакуират на по-високи места, където нямат достъп прииждащите води.

„Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива“, каза кметът на Царево.

Тотален потоп в Ахтопол, показват кадри в социалните мрежи. От кадри се вижда, че нивото на водата е много високо.

 

Има бедстващи хора на къмпинг в два хотела в Царево, както и в Арапя. В ниската част на къмпинга има сгради, наводнени с до 2 метра вода, както и отнесени автомобили в морето.

Кадри в социалните мрежи показват плаж „Нестинарка“, който е залят от придошлите води. От сигналите пристигнали на телефон 112 става ясно, че и там първите два приземни етажи на хотелите са залети.

Няма ток и първият етаж е наводнен, колите плуват потопен.

От ОД МВР Бургас информират, че работят екипи на противопожарните служби – 3 екипа на пожарната в Царево, 1 на Приморско и 2 на Бургас и 2 екипа на Сигнално-охранителна дейност.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев призова в социалните мрежи да се кара с повишено внимание на пътя между Граматиково и м. Качул. Скални насипи създават опасност на пътя.

Рано тази сутрин воден смерч беше наблюдаван и в района на Тюленово, Североизточна България. Видео, публикувано от Meteo Balkans, показва как силата на въздуха върти като центрофуга морската вода.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код – втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. По-значителна ще остане над Югозападна България и до полунощ на места там все още ще има краткотрайни валежи, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Североизточният вятър ще отслабне, ще е предимно умерен.

В Царево има невиждани наводнения Кадри: Метео Балканс
Смерч беше заснет в района на Тюленово
В Царево има невиждани наводнения Кадри: Метео Балканс
Смерч беше заснет в района на Тюленово
- реклама -