Смолян

Бедственото положение в Смолян остава, обстановката се нормализира

Нормализира се обстановката в Смолянска област. Бедственото положение обаче ще остане в сила, докато се отворят всички пътища и се възстанови електрозахранването във всички населени места.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че от сутринта отпада ограничението всички автомобили да се движат задължително с вериги през прохода „Пампорово“.

Напълно е възстановено движението през прохода „Рожен“. В пътната отсечка Смолян – Стойките – Пампорово всички МПС трябва да са с вериги. Забранено е движението на автомобили над 12 тона  с ремаркета и полуремаркета. Проходът „Превала“ остава затворен.

Продължават възстановителните дейности в общините Смолян, Баните и Доспат, както и работата по отваряне на прохода „Превала“.

Няма бедстващи туристи в зимните курорти в областта и ситуацията постепенно се нормализира след обилните валежи в последните дни.

По информация на местните власти в Чепеларе проблеми няма. Заместник-областният управител Адриян Петров заяви пред БНР тази сутрин, че основният туристически поток вече се е изтеглил. Той добави, че някои селища се захранват с електричество от агрегати и все още има населени места без ток, като ако не бъде възстановено електрозахранването в близките часове, там също ще бъдат доставени агрегати.

Усложнена остава обстановката община Сърница, където второ денонощие не може да бъде открита аварията по електрическото трасе Сърница – Медени поляни. Работата там е затруднена заради трудно проходимия планински терен.

Разчистен е пътят до хотелите край язовир Доспат, където имаше блокирани от снега туристи.

По-рано областният управител на Смолян Недялко Славов съобщи, че във всички населени места на община Доспат електроснабдяването е възстановено. „Не повече от 10 в Смолянска област са населените места без ток, главно малки села в общините Смолян и Борино. Нормализира се ситуацията и по пътищата“, каза областният управител.

- реклама -