Бедствено положение в Смолянско

В област Смолян е обявено бедствено положение заради усложнената зимна обстановка. Заповедта е издадена от областния управител Недялко Славов. Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж.

Най-критично е състоянието в Пампорово.

Пътят за зимния курорт е изцяло затворен. Няма достъп за Превала, единственият път, през който може да се минава е през Рожен, но там има обилен снеговалеж. В Родопите обстановката е изключително тежка – има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 ТИР-а. „Снощи „Витиня” е бил затворен, шофьорите чакат с часове, съобщава БТВ.

В Благоевград снегът блокира пътища. От Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено. Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 т. са запълнени.

Все още са забранени за всички МПС проходите Превала и Троянски. Забранен е и проходът „Предел“ – забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета;

„Рожен“ е забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Леките МПС задължително с вериги.

Движението по някои пътища в Западна България е ограничено заради снегопочистване, като Банско-Гоце Делчев, Гоце Делчев – Катунци, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

- реклама -