бебе, Спартан

Бебето, транспортирано с военния Спартан до Париж не може да диша докато спи

3-месечно момиченце беше транспортирано вчера до Париж с военния самолет „Спартан“ има рядко генетично заболяване, съобщиха от СБАЛАГ „Майчин дом“.

Бебето напълно спира да диша докато спи.

То страда от вроден хиповентилационен синдром, който се отличава с дихателни проблеми по време на сън.

Детенцето вече се намира успешно във Франция, след като бе транспортирано с помощта на военните. На борда е бил и екип на СБАЛАГ „Майчин дом“, а бебето е пътувало в кувьоз с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация.

Становището на експертна комисия от „Майчин дом“, която разглежда случая е определила необходимостта от транспортиране на детето към френската болница „Робер Дебре“ и техният специализиран Институт за контрол на дишането. В Париж родителите ще преминат специален курс на обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.

По думите на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов сложната медицинска акция между СБАЛАГ „Майчин дом“, Министерство на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи ще завърши успешно след около месец, когато момиченцето се прибере благополучно в България.

Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, реализирана с екип на най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“.

- реклама -