Бебето лешояд Хан заминава за Франция

Бебето лешояд Хан, което се роди в България, заминава за зоопарка „Амневил“ във Франция.

Това съобщи Елена Биро от спасителния център за диви животни “Зелени Балкани”.

Хан е първото бебе лешояд в България от 8 години насам, но няма да бъде пуснат на свобода, защото ще бъде единственият такъв вид лешояд на Балканите.

Родителите на Хан са единствените брадати лешояди, които в момента се намират в България. За съжаление видът е изчезнал от страната ни като гнездящ. Двойката родители е пристигнала преди осем години от Австрия. Това е втори партньор за женската.

лешояд

Излюпването на Хан се случва в инкубатор, след като бебето заклещило крилцето си и не могло да разбие черупката без чужда помощ. Затова лешоядът е взет от природозащитниците и отглеждан в инкубатор няколко денонощия.

Тъй като бебето лешояд е мъжко, е взето решение да бъде разпределен в зоопарк, където да се размножава, и едва след като създаде поколение, да бъде върнат обратно в България.

Тримесечният Хан ще пътува в кутия, като домашен любимец, на борда на пътнически самолет, заедно с пътниците. Хищната птица ще бъде придружавана от французина Антоан.

лешояд

Лешоядът Хан има по-малко братче, което още докато е било на пет дни, е  прехвърлено в друг зоопарк в Австрия.

Във Франция вече е пристигнала и бъдещата партньорка на Хан, която идва от Испания. Поколението на тези птици обаче ще се появи след осем години.

Брадатият лешояд е символ на българската природозащита. Това е птицата в къщичка, която е на всеки символ на защитените територии. По ирония на съдбата, тази птица вече е изчезнала от територията на страната ни, допълни Елена Бирол, цитирана от БГНЕС.

 

- реклама -