Бебето Александър за пръв път преспа в своя дом, заедно с майка си

26-годишната Симона Алекова от махала Речани на смолянското село Арда получи правото да гледа сина си след като подобри условията, в които живее. Тази нощ майка и син прекараха заедно за първи път у дома.

Александър бе изведен от семейната среда и бе даден временно на приемно семейство веднага след изписването му от Родилното отделение на смолянската болница на 17 декември миналата година.

Мотивът на социалните за отнемането на детето беше постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ „Братан Шукеров“ за дете в риск.

Повод за подаване на сигнала е бил, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси.

Беше направена и проверки в къщата на фамилията в махала Речани, където констатират, че средата е рискова за живота и здравето на новородено.

Те споделяха и притеснения за адекватността на майката към потребностите на едно бебе.

Делото бе разгледано в Районен съд -Смолян миналата седмица с искане от Дирекция „Социално подпомагане“ съдът да настани бебето на Симона в приемно семейство за срок от шест месеца.

26-годишната Симона бе категорична, че иска детето да бъде върнато при нея веднага.

След делото стана ясно, че има подобряване в битовите условия в домът на фамилията в махала Речани, а с майката се работи по програма предложена от „Социално подпомагане“.

Снимките са от фейсбук профила на Петър Незамов-Перата.