Бебетата чуват и запомнят още в корема на майката

Човекът е информационна система, която се задвижва още от първия ден на неговото създаване в утробата. Доскоро се смяташе, че той идва на бял свят като лист хартия, на който възрастните започват да пишат. Сега вече се знае, че детето разбира и помни информацията още в ранните етапи на вътреутробното развитие.

Отскоро учените събират нови знания за ролята на първия „дом“ в съществуването на човека.

Преживяното в утробата на майката оказва влияние чак до зряла възраст.

Белфаст, Северна Ирландия. Пролетта на 1988 г. В родилното отделение на болница „Кралица Виктория“ психологът Питър Хепър включва магнетофона и пуска на новородените саундтрака към известна телевизионна серия. Иска да види реакциите им. Няколко бебета се разплакват, размахват ръчички и крачета. Други изобщо не реагират.

Половината от малките участници в изследването обаче утихват, обръщат главички към високоговорителя и слушат. Учудващо, нали? По време на бременността си майките на тези бебета редовно са гледали сериала. Другите не го харесват.

Заключението на Хепър: човек запомня мелодии още в майчината утроба.

Преди да се роди, малкото човече има памет и е способно да се учи. До 70-те години на ХХ век детето в майчиното тяло е силно подценявано. Смятат го за сляпо и глухо, никой не си помисля, че би могло да има памет или способност да учи.

Много лекари са убедени, че недоносените бебета не изпитват болка, и ги оперират без наркоза. Междувременно техническият напредък създаде съвсем друг образ на живота в тялото на майката.

Съвременните ултразвукови снимки са пределно ясни. Учените използват модерни методи, за да измерват прецизно сърдечната активност на плода. И все по-умело разгадават „предродилния житейски опит“ на бебетата.

- реклама -