БДЖ, влакове, цени, ток, градски транспорт, билети
снимка: БДЖ

БДЖ готви вдигане на цените на билетите заради рекордно скъпия ток

В „БДЖ – Пътнически превози“ в момента се правят разчети за повишаване на цените на билетите заради двукратно нарасналите разходи на превозвача за ток. Това съобщи по bTV управителят на предприятието Любен Нанов.

„Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса годишно ток, тъй като от всичките 565 влака 470 са на ток. Той струваше дълго време 100-110 лева за мегаватчас, а сега е 220-250 лв. Относителният дял на електроенергията в общите ни разходи е 21%“, обясни той.

И припомни, че в „Пътнически превози“ имат право два пъти в годината да индексират цените на билетите в случай на такова повишение на разходите на компанията.

„И в момента правим разчети, които ще представим на транспортното министерство. Няма обаче опасност да съкращаваме влакове“, коментира Нанов.

Сметката за тока на софийското метро пък е нараснала със 118% процента само от началото на годината. На фона на увеличените разходи от началото на пандемията пътниците са намалели с 40%.

Между 40 и 50% са нараснали разходите за тока на тролеите и трамваите в София само през последните два месеца, съобщиха от Столичната община.

Миналия месец фактурата за тока на „Столичен електротранспорт“ е за над 700 хил. лв. при около 500 хиляди за същия период на миналата година.

Общината плаща по 6,13 лв. на електротранспорта за всеки километър, изминат от трамвай или тролей. Но разходите стават повече, а поне официално пътниците са с 30% по-малко.

От началото на пандемията общината е оптимизирала 20% от наземните линии на градския транспорт. Метрото не е променяло разписанието си. От кметството заявиха, че въпреки увеличените разходи и намалените приходи нямат намерение да разреждат повече градския транспорт в столицата.

- реклама -